Hidegkuti Muhely Kft Fooldal kp

Ballisztikus védelmű Scania

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változatKüldés e-mailbenKüldés e-mailben

Ballisztikus védelmű Scania
Összkerék-meghajtású teherautókat gyárt és szállít a Scania Luxemburg és Svédország honvédelme részére. A 119 felépítményezett katonai jármű megrendeléséről a napokban írta alá a megállapodást...

a Scania és a NATO Karbantartási és Ellátó Hivatala (NAMSA).
Több járművet akna- és ballisztikus védelemmel is ellátnak. A 88 logisztikai terehgépkocsiból néhányat járművezető-képzésen is hasznosítanak majd a svédek. Luxemburgba a NATO előírásainak megfelelő, négytengelyes, összkerék-meghajtású G 480 8x8 modelleket szállítanak. A védelmi járművek egy része már az új, STANAG 3 elnevezésű ballisztikus védelmi rendszerrel rendelkezik. A békefenntartó küldetésekre tervezett teherautók nagy része 28 emelőhorgos, három műszaki mentő felépítménnyel kerül ki a gyárból, várhatóan a jövő év elején.
Most először próbálja ki a svéd hadsereg a Scania Communicator 200 elnevezésű fedélzeti számítógépet, amely lehetővé teszi, hogy egy internetes felületen keresztül a jármű, és a vezető teljesítményét kiértékelhessék. A megállapodás egyébként nem csak szállításra vonatkozik. A karbantartási és javítási szerződés alapján a teljes svédországi Scania-szervizhálózat a katonai járművek rendelkezésére áll.
A Scania a legnagyobb military megrendeléseket eddig Franciaországból és Hollandiából kapta, mióta NATO szabvány járműveket is gyárt – tehát 12 éve.